lemon mint
Październik to miesiąc w którym króluje dynia.
W tym roku to warzywo pięknie obrodziło w moim ogrodzie. W prawdzie zebrane przeze mnie okazy nie dorównują 416-kilogramowej Trudzie, zwycięzcy Festiwalu Dyni, który odbywa się corocznie w Ogrodzie Botanicznym, ale za to mają wyjątkowy smak.
Dynia pięknie wygląda jako jesienna dekoracja parapetu w kuchni, oczywiście do czasu Halloween ;P


Po całym dniu w pracy nic nie przebije gorącej, aromatycznej "złotej zupy z dyni" :)



Do wykonania zupy potrzebne jest:

  • miąższ z połowy średniej wielkości dyni
  • 3 małe ziemniaki
  • 2 cebule zeszklone na oliwie
  • 1 pełna łyżeczka curry
  • bulion warzywny
  • sól, pieprz
  • prażone pestki dyni
  • domowe grzanki z pieczywa pełnoziarnistego
  • mikser 
Smacznego!
Etykiety: edit post
0 Responses

Prześlij komentarz